Om Malmö

Fakta om Malmö

Malmö är en av Sveriges större städer och ligger i Skåne län. Staden kom till under 1100-talet och var på den tiden en liten kyrkby. De äldsta byggnaderna som finns bevarade i Malmö, vilka går att se än idag, är Sankt Petri-kyrkan och Tunnelkomplexet. Även Nordens äldsta och mest bevarade renässansslott ligger i Malmö, det vill säga Malmöhus som blev färdigbyggt på 1500-talet. Staden började växa ordentligt under 1800-talet, då den expanderade utanför kanalerna, vilka har bevarats än idag som en del av staden. Malmö har totalt haft tre tillväxtexplosioner, varav den första var under 1800-talet och de efterföljande i mellankrigstiden samt efter andra världskriget.

Om man vill besöka en kultiverad stad, bör man besöka Malmö. Detta är en nämligen en stad som är i ständig liv och rörelse. En av de första moskéerna i Sverige byggdes i Malmö år 1983. Dock står den ursprungliga byggnaden inte kvar då den tyvärr brann ner. Efter branden har moskén blivit utsatt för ytterligare två attentat.

För den som besöker Malmö, finns det mycket att se och uppleva och du kan med lätthet spendera flera timmar genom att vandra runt i staden och trots detta inte få en tråkig stund. Malmö har totalt 14 stycken stora parker, vilka du kan besöka under din rundtur. Du rekommenderas även att ta en promenad runt kanalerna.

Det finns många sevärdheter i Malmö bland annat den Dringenbergska gården, Tegelkällaren och Ärkebiskopsgården. Staden är välbevarad med en historisk anda, samtidigt som den erbjuder ett rikt nattliv och en hel del shopping för den intresserade. Det ligger 5 stycken köpcenter i centrala Malmö och lika många i utkanten av staden. Dessutom kan du hitta temalekplatser lite här och var i Malmö, där man har satsat på ett särskilt tema som är hämtat ur sagorna. En del av dem är även lärande och passar för såväl stora som små.